22 april 2009

Een trap voor iedereen


18 april 2009


Deze voormiddag voerde een delegatie van de Leuvense Groenen actie ter hoogte van de monumentale trap naar het stadskantoor op het Martelarenplein. Met deze actie wil Groen! de moeilijke toegankelijkheid van het stadskantoor voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen aanklagen.


Frans Dumont: “Een trap moet niet alleen mooi zijn, hij moet zeker ook praktisch bruikbaar zijn, voor iedereen. Veel mensen hebben last met de grote treden van deze trap. Voor wie geen erg lange benen heeft is het niet erg gemakkelijk om vlot naar boven of beneden te gaan. Voor wie in een rolstoel zit, of met de kinderwagen is, is het helemaal niet te doen. Die mensen kunnen gebruik maken van de lift in het nieuwe KBC-kantoor. Maar veel mensen weten dit waarschijnlijk niet. De lift zelf is ook niet echt optimaal.”


Via een ‘wedstrijdje om ter snelste de trap bestijgen met een kinderwagen of rolstoel’ vroeg Groen! dat het stadsbestuur deze trap zou aanpassen om er een trap voor iedereen van te maken.


Fatiha Dahmani: “Het is niet echt te verantwoorden dat mensen verplicht worden een lift te gebruiken, of een heel stuk om te moeten gaan, als ze naar het stadskantoor willen gaan. Dat is uiteindelijk toch het huis van alle burgers. Volgens ons is het perfect mogelijk om minstens een deel van de trap om te bouwen, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Als voorbeeld kunnen we verwijzen naar de trap zoals die gebouwd is aan het Europees Parlement. Die trap staat een gecombineerd gebruik toe: als gewone trap (met voldoende kleine treden) en als berijdbare helling. We zullen aan het stadsbestuur voorstellen om deze mogelijkheid te onderzoeken.”

(Een dossier over onze voorstellen en meer foto's kun je hier vinden.)


Frans Dumont en Fatiha Dahmani, gemeenteraadsleden

Geen opmerkingen: