18 februari 2008

Uitbreiding van E314 zorgt voor verkeersinfarct

(24 januari 2008)

Gisteren stelde een aantal CD&V burgemeesters voor om de E314 uit te breiden met een bijkomend rijvak. Als reden werd het fileleed aangehaald. Groen! verzet zich met klem tegen dit weinig doordachte voorstel. Extra rijstroken aanleggen - waar de burgemeesters en de bedrijvenorganisatie VOKA voor pleiten – heeft geen zin omdat ze nog meer verkeer aantrekken en al snel verzadigd zullen zijn. In het beste geval verplaatst de flessenhals zich van Leuven naar Bertem. Daar zal alle verkeer volledig stilvallen omdat Brussel deze autotsunami niet meer zal kunnen verwerken.

Fatiha Dahmani, raadslid Groen!Leuven: “ Dit voorstel gaat volledig voorbij aan de nuchtere realiteit. In de afgelopen 10 jaar is het verkeer op de E314 met een kwart toegenomen. In de komende 10 jaar moeten we ernaar streven om het met een kwart te laten afnemen. De keuze ligt voor de hand. Het enige dat kan helpen is meer en beter investeren in openbaar vervoer.”
Groen! pleit voor meer dubbeldektreinen van en naar Brussel, de uitbreiding van het gewestelijk expressnet naar Leuven met snelle tramlijnen die de economische wijken van de hoofdstad bedienen en, zoals geopperd door het nieuwe Europese klimaatplan, de invoering van slim rekeningrijden waardoor kiezen voor trein, tram en bus logisch wordt.

Vlaams parlementslid Eloi Glorieux: “Beton gieten om files tegen te gaan, is net zo efficiĆ«nt als alcohol drinken om een drankverslaving te bestrijden. Gisteren nog stelde de Europese Commissie een klimaatplan voor. We moeten tegen 2020 drastisch snoeien in onze CO2 vervuiling. We moeten niet werken aan meer, maar wel aan minder autoverkeer. Ik zal Minister Crevits in het parlement vragen hoe de ongebreidelde uitbreiding van autosnelwegen te rijmen valt met de plannen van de Europese Commissie. Ik zal bij de collega’s in het parlement steun zoeken om de resolutie van CD&V burgemeersters Sauwens en Claes niet goed te keuren.”

Fatiha Dahmani-fractieleider Groen!LeuvenEloi Glorieux, Vlaams Parlementslid Groen!

Geen opmerkingen: